GIOACHINO ROSSINI

PETITE MESSE SOLENNELLE

17 november Heerenveen

18 november Sneek

CAPELLA SNEEK

Lieve Heer, voilà, nu is deze arme kleine mis klaar

Capella Sneek eert 150e sterfjaar van Rossini met de Petite Messe Solennelle

Het is dit jaar het 150e sterfjaar van Gioacchino Rossini (1792-1868), bij uitstek een goede gelegenheid om een van zijn bekendste werken voor koor en ook nog eens zijn laatst gecomponeerde werk uit te voeren: de Petite Messe Solennelle. In Rossini’s eigen tijd was hij al een immens populaire componist, voornamelijk bekend van zijn grappige en virtuoze opera’s. Nu veroorzaakte hij laat in zijn leven (1863) veel opwinding door met deze mis tevoorschijn te komen. Niet alleen had hij in de jaren daarvoor heel weinig meer gecomponeerd, ook het genre en de bezetting waren een totale verrassing. Het moest worden uitgevoerd door een twaalfkoppig koor, vier solisten, twee piano’s en harmonium!

Die aparte klankkleur en de door Rossini gebezigde eigenlijk vrij wereldse schrijfstijl, die totaal niets gemeen had met oudere liturgische muziek, maakte het stuk vanaf het begin geliefd bij een groot publiek. Rossini zelf noemde zijn Petite Messe Solennelle spottend een ‘ouderdomszonde’, maar wij weten beter: het is niet voor niets al ruim 150 jaar het lievelingswerk van talloze koorliefhebbers.

Capella Sneek heeft, naast het zelf een zo hoog mogelijk niveau bereiken, een prachtig solistenkwartet voor u uitgezocht: Sippie Broersma sopraan, Sophia Patsi alt, Maarten Romkes tenor en Bram Trouwborst bas. Het geheel wordt begeleid door Carmen Keijser op piano en Carl Visser op harmonium en staat onder leiding van Gerard van Beijeren.

Het solistenkwartet

sippie-broersmaSippie Broersma – sopraan
Sippie groeide op tussen rock- en folkbands, jazz en bigband maar koos voor een klassieke zangopleiding en -carrière. Zij heeft een grote voorliefde voor a capella koormuziek en oude muziek, maar schuwt ook het lichtere repertoire niet. Zij zingt als sopraan bij The Bach Choir and Orchestra of the Netherlands. meer over Sippie is te vinden op haar website.

sophia-patsi

Sophia Patsi – alt
Sophia, van origine Griekse, is een veelzijdige jonge zangeres, geprezen voor haar “rijk en fluweelachtige lage register”. Zij verschijnt de laatste jaren als solist en ensemble-lid op internationale podia en festivals. Sophia werkt onder andere samen met de Nationale Opera, het Nederlands Kamerkoor, de Bachvereniging en Capella Amsterdam. Meer over Sophia is te vinden op haar website.

maarten-romkes

Maarten Romkes – tenor
Na een blauwe maandag op het kinderkoor ging Maarten voor het ruigere werk, op slagwerkles bij de plaatstelijke muziekvereninging. Pas tijdens zijn klassieke slagwerkstudie aan het conservatorium, hervond hij z’n interesse voor koorzang en besloot hierin verder te gaan. Nu is Maarten, naast dirigent, een veelgevraagd ensemblezanger en solist.

bram-trouwborst

Bram Trouwborst – bas
Bram studeerde eerst Geschiedenis en later Ruslandkunde. Maar de grote voorliefde voor met name het polyfone ensemble-repertoire (14e-16e eeuw) bracht hem tot aan de Schola Cantorum Basiliensis in Basel, Zwitserland. Bram is nu onder andere vaste zanger in de Cantores Martini – het solistenensemble van de Dom in Utrecht en wordt daarnaast regelmatig gevraagd als solist.

De (bege-)leiding

gerard-van-beijerenGerard van Beijeren – dirigent
Gerard komt uit een muzikale familie en gezegend met een flexibele tenorstem kon hij het professionele koorcircuit bereiken. Als zanger werkt hij onder andere bij The Bach Choir of The Netherlands en het solistenensemble van de Dom in Utrecht. Als dirigent is Gerard verbonden aan Interkerkelijk koor Testify in Leek en staat hij sinds 2017 samen met Sippie Broersma voor Capella Sneek. Meer over Gerard is te vinden op zijn website.

carmen-keijserCarmen Keijser – piano
Pianiste Carmen Keijser begon haar studie in Duitsland en zette deze voort in de Verenigde Staten. Vervolgens studeerde Carmen aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam. Carmen speelt zowel solo als in kamermuziek verbanden wordt regelmatig gevraagd koren en individele zangers te begeleiden. Carmen begeleidde Capella Sneek al in het vorige programma “Songs & Sonnets”. Meer over Carmen is te vinden op haar website

carl-visserCarl Visser – harmonium
Carl is momenteel cantor-organist van o.a. de Sint Piter in Grou. Hij is ook actief als privé-docent en continuo-speler in wisselende ensembles en is zelf ook erg actief met het organiseren van concerten in Grou en omstreken. Carl heeft Capella Sneek in het debuut-concert “Ave Verum Corpus” al begeleid op orgel en nu dus op harmonium, een instrument dat een bijzondere kleur aan de muziek geeft.  Meer over Carl is te vinden op zijn website

Nieuwsbrief

This contact form is deactivated because you refused to accept Google reCaptcha service which is necessary to validate any messages sent by the form.

Contact

Sippie Broersma & Gerard van Beijeren
Houkeslootstraat 67
8605 BP Sneek
sneekvocaal@gmail.com
06-30333248