ZO 15 JULI 16:00 – DOOPSGEZINDE KERK
SONGS OF LIFE & DEATH
SYTSE BUWALDA (COUNTERTENOR) & DAVID VAN OOIJEN (LUIT)
John Dowland en Henry Purcell zijn twee ijkpunten in de Engelse muziekgeschiedenis. Dowland (1563-1626) leefde op de grens tussen Renaissance en Barok: aan de ene kant zitten zijn composities zitten nog vol met typische 16de eeuwse meerstemmigheid, maar tegelijkertijd schijnt de monodie, een melodie begeleid door slechts een bas met akkooorden, al volop door in zijn latere werken. Henry Purcell (1659-1695) is de grote Engelse Barokcomponist. Beïnvloed door de laatste mode in Frankrijk schrijft hij liederen die niet onder doen voor het beste wat het continent, toch altijd minstens een tiental jaren voor op Engeland, te bieden heeft. Ook in thematiek zijn de twee kinderen van hun tijd. Dowland zwelgt nog in de typische Elisabethan Melancholy terwijl Purcell het in zijn liederen vooral over de liefde heeft, en refereert aan verhalen uit de klassieke oudheid. Dat er naast deze twee grootheden nog andere componisten in Engeland waren wordt wel eens vergeten. Dat is jammer, want in de schaduw van Dowland en Purcell zijn veel mooie liederen geschreven. Wat te denken van de Funeral Tears van John Coprario, zeven liederen geschreven op de dood van een geliefde echtgenoot, of de liederen voor het theater van bijvoorbeeld Lawes, Webb, Johnson of Brewer? In Songs of Life and Death nemen Sytse Buwalda en David van Ooijen u mee van de melancholie van Dowland naar de ondeugende liefde van Purcell, en laten u onderweg genieten van vele andere mooie liederen die Engeland in de 17de eeuw heeft voortgebracht.
Sytse Buwalda begon zijn zangstudie op vijftienjarige leeftijd bij Paul Hameleers en vervolgde zijn studie aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam bij Cora Canne-Meyer. Al meer dan dertig jaar is hij wereldwijd een veelgevraagde solist en had hij het genoegen te mogen werken met o.a. Sir David Wilcocks, Maasaki Suzuki, Sigiswald Kuijken, Alan Curtis en Edo de Waart in festivals zoals Het Holland Festival, Festival Oude Muziek Utrecht, Settimane Musicale Senese in Sienna, Festival Arte Sacro Madrid, Lucerne Festival, Händel Festspiele Halle, Wratislawa Cantans and Festival Ancient Music Tochigi.
Het zingen van liederen is één van zijn grootste passies. Samen met luitist/gitarist David van Ooijen oogst hij in Europa veel succes met zijn bijzondere, verhalende recitals. Met gitariste Saskia Spinder en mandolinist Ferdinand Binnendijk vormt hij het Asteria Ensemble. Het ensemble specialiseert zich in speciaal voor hen gecomponeerde werken door o.a.. Leo Brouwer, Viktor Khioulaphides, en eigen arrangementen van Schubert, Mendelssohn en DeFalla. Met pianisten Steven Faber en Jean Baptiste Milon oogst hij veel lof voor zijn vertolking van Schubert’ Winterreise en diverse liedcycli van Robert Schumann.
Sytse Buwalda soleerde op meer dan 100 cd’s. Zijn cd-oeuvre omvat, naast 9 solo cd’s, o.a. de Arminio (WP), Susanna, theodora & Messiah van Händel; De Stabat Mater’s van Pergolesi, Vivaldi en Tuma; Diverse Matthäus Passionen, Johannes Passion, Bach Motetten en alle Kantates van Bach en de Krönings Messe & Requiem van Mozart. In 2015 verscheen de meervoudig bekroonde documentaire ‘Erbarme Dich’ van Ramon Gieling, waarin Sytse de titelaria zingt. In 2012 werd hij bekroond met de prestigieuze Premio de Honor Cuba Disco voor zijn hele cd oeuvre.
In 2016 werd Sytse voor zijn baanbrekende, innovatieve en veelzijdige verdienste als countertenor benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.
David van Ooijen is solist en begeleider van met name zang op verschillende luiten, barokgitaar, romantische gitaar, jazzgitaar en shamisen, maar hij speelt ook continuo bij diverse ensembles en orkesten. Hij speelde op de Festivals van Utrecht, Vlaanderen, Wratislawa, Osnabrück, Dubrovnik, Cambrils, Seviqc Brežice, Gijón, Berlijn, Teheran en Nagasaki. Met verschillende ensembles nam hij meer dan 30 CD’s op. In 1991 maakte de BBC solo-opnamen van hem en in 1998 won hij de Vriendenprijs van de Stichting Oude Muziek. In 2000 en 2009 was hij te gast in Hirado, Japan, voor het geven van concerten en workshops. In Hirado ontstond ook zijn liefde voor traditionele Japanse muziek en leerde hij de shamisen bespelen. In 2003 en 2008 maakte hij samen met sopraan Chiyomi Yamada concertreizen door Japan met een programma van Japanse liederen waarvan ook een CD verscheen.
David’s eerste twee CD’s met altus Sytse Buwalda stonden in 2004 en 2005 lange tijd op de eerste plaats van de klassieke top 50 van de Nederlandse radio. In 2006 maakte hij met collega-luitist Michiel Niessen een CD waarop alle duetten van de 16de eeuwse luitvirtuoos Terzi staan. Deze opname kreeg wereldwijd uitermate lovende recensies. In 2007 speelde David van Ooijen tijdens de doopplechtigheid van Prinses Ariane, dochter van Prins Willem-Alexander en Prinses Máxima. In 2011 en 2012 speelde hij met luitist Toyohiko Satoh concerten in Spanje en Japan. In 2015 kwam Chiyomi Yamada naar Nederland voor een serie concerten met Japanse verhalen en Japanse muziek.
In 2016 speelde David concerten met Europese Barokmuziek, gecomponeerd in China, afgewisseld met traditionele Chinese muziek, in Chongqing, China. In 2017 speelde hij verschillende concerten in Mumbai, India, van Nederlandse barokmuziek met violiste Adelina Hassani tot Bollywood songs met een Indiase popband.
Sinds een aantal jaren combineert David van Ooijen oude muziek met jazz in een solo programma waarin hij zowel luit als jazzgitaar speelt en beide instrumenten samen laat horen middels een looper pedaal.
Sippie Broersma & Gerard van Beijeren
Houkeslootstraat 67
8605 BP Sneek
sneekvocaal@gmail.com
06-30333248